Bumper i animation

maj 10, 2021 | Animationslexikon

Bumper

Det hörs på något sätt i ordet, att det är något relativt kort. Bump, bump into something, du bumpar in i nåt! Tänk lite flipperkula! Eller radiobilar!

Vi kan se det som en orienteringsskylt i en stad, i början av en stad eller ort vi kommer till. Vi kan orientera oss i förhållande till där vi just var och vart vi ska.

Vad är bumper?

En bumper är en programpresentation, den visar vilket program eller vilken show vi tittar på i en sändning, på youtube, eller också i radio. 

Det är inte vinjetten som vi ser i början av ett program. Utan en bumper är det som kommer mitt i ett program, eller före och efter en reklampaus. När den kommer mitt i ett program brukar den användas för att byta ämne.

Hur är den?

Det är en kort, ofta animerad enhet som är mellan 2–5 sekunder, men även upp till 15 sek. Den kan vara textbaserad eller som en liten film i sig. Ofta innehåller den programlogotyp, eventuellt kanallogotyp och kanske en titel eller ämne. Lite olika men ganska lika! 

Vad gör den?

Bumpern sammanfogar delar i ett program, påminner om vart vi är, vägleder oss kanske till och med. Vägleder in och ut ur reklamer eller i programinnehållet. Den kan ha en voice-over, men det är inget obligatoriskt! Den kan vara statisk eller rörligt, och vi gillar ju rörligt så vi får trycka på att den ska vara rörlig – alltid!

Just hur bumpers använts i sändningsmedia har olika historia i olika länder över hela världen. Som vanligt har allt sin berättelse och historia. Jag älskar det! Det kan du läsa mer om på wiki. 

Liknande ord är:

  • Commercial bumper
  • Breakbumper
  • Ident bumper

Vill du läsa mer om olika ord inom den rörliga världen så kan du läsa om ordet loop här.

Mer Animationslexikon

Kom igång med animation
gratis checklista!

Häng med in i min animerade värld

Pin It on Pinterest

Share This