Lower third i animation

feb 20, 2022 | Animationslexikon

Lower third ger dig kunskap!

Lower third är inom sändningsmedia ett grafiskt lager som läggs i nedre delen av title safe area. (beskrivs här) 

I sin enklaste form en text med en drop shadow. Drop shadow betyder alltså att en skugga adderas för att texten ska vara väl synlig och läsbar. Men en lower third kan också vara grafiska former eller bilder.

OCH den kan även vara animerad såklart! 🙂

Lower thirds levereras med alpha kanal så att videon kan visas i bakgrunden.

Andra benämningar

Andra engelska ord för lower thirds är CG (character generators), captions, chyrons, superbars, supers, name straps eller astons. Gah så mycket olika uttryck! 

Clean or dirty 

Dirty är när grafiken är pålagd, programmet är ‘redo’ för broadcasting. Clean är videomaterialet utan pålagd grafik, också kallad textless.

Syfte

Vårt jobb är synligt men samtidigt osynligt. Den ska ge tillräckligt med information men inte distrahera. Som med det mesta vi tillför!

En lower third kan kanske kännas trivial men den ska ge det som behövs för att tittaren ska få all information den behöver. Tittaren ska kunna ta till sig budskapet. Den utformas som enradig, två-radig alternativt treradig. Den presenterar en person, lokaliserar tittaren eller berättar om när någonting har hänt – tidpunkt.

När används de?

När de gör sig som bäst är kanske i nyhetssändningar, dokumentärer och intervjuprogram. Du vill ju veta vilka alla är, vem det är vi ser och vad denna någon gör. En lower third kan också inkludera nyhets tickers, datum, klocka, väder, realtidsinformation från världens börser och sportresultat. 

Din uppgift

Det du kan labba med som utformare av lower thirds är typografi, färgpalett, typ av animation, storlek, placering, form och logotyper. De ska som vanligt gå i stil med varumärke och grafisk profil. Så den här enheten är en riktigt rolig en!

Placering av lower third behöver anpassas efter Title safe area som du kan läsa om här.

Mer Animationslexikon

Kom igång med animation
gratis checklista!

Häng med in i min animerade värld

Pin It on Pinterest

Share This