Promo inom animation

feb 9, 2022 | Animationslexikon

Promo (in media)

Promo är förkortning av ordet promotion, kampanj om vi översätter det ordagrant. I sändningssammanhang en typ av kommersiell reklam som vanligtvis visas i TV eller på radio.

Kampanjen för programmet visas på en kanal mellan de andra programmen eller ibland till och med mitt i ett program.

Om den visas på en kanal som inte har reklampauser, alltså en public service kanal, så visas den när det finns mellanrum mellan programmen i tablån. Mellanrum som behöver fyllas ut that is!

Längd

En promo är vanligtvis mellan 15–60 sekunder, dock landar den ofta på 30 sekunder i längd. MEN – den kan också vara så kort som 5 sekunder och ända upp till 90 sekunder!

Din uppgift

Din uppgift är att du ska inkludera programlogga och tid för när programmet sänds. Det här är ju om vi pratar om tv-formatet då då! Och det gör vi!

Logga och tid ska vara synligt under hela promon eller i slutet av den. Förslagsvis är det viktigt att den syns i början om det är ett längre format eftersom alla tittare kanske inte hänger med till slutet, det kan ju hinna byta kanal eller swipea vidare.

Så inte heller det här är något avancerat utan något helt görbart för oss!

Varianter

En kampanj i nedre delen av en skärm, i lower third (beskrivet här) området kan kallas för en snipe. 

Eller också en pop-up, som placeras i endera hörnet av formatet. 

Att tänka på

Bådadera snipe och pop-up ska ha lagom ‘interference’ med innehållet som visas, alltså störa lagom lite. Den får inte täcka över för mycket, men den ska samtidigt vara synlig. Annars är det ju ingen kampanj för programmet. Haha! Kul utmaning för oss motion makers. 

Lower third – vad är det? Lär dig fler rörliga begrepp i animationslexikonet. 

 

Mer Animationslexikon

Kom igång med animation
gratis checklista!

Häng med in i min animerade värld

Pin It on Pinterest

Share This