Loopa inom animation

maj 17, 2021 | Animationslexikon

Loop i andra världar

Ordet loop i programmeringens värld betyder att man konstruerar en iteration, det vill säga att instruktioner upprepas flera gånger. Antingen för evigt eller till en viss punkt.

Ordet loop i musikens värld är en sekvens som går om och om igen och bildar ett ljudmönster. Du kan loopa en hel refräng eller vers så kan du till och med kompa dig själv. 

Vad är en loop för oss?

Men nu till vårt sammanhang. En loop i vår värld är alltså något som upprepas, om och om igen. Under en viss tid (x antal sekunder) eller tills du säger till enheten att inte loopa. Det är något vi kan använda oss av om vi vill visa upp något och den filmen eller enheten bara är några sekunder lång. Då kan vi loopa den i vårt presentationsprogram och så kan vi prata så längre vi vill, för vårt innehåll spelas upp om och om igen tills vi trycker på stop. Eller tills vi trycker fram nästa slide i presentationen.

Some-standard

Och precis så visas ju även det mesta materialet i sociala medier nu för tiden. Det loopar per automatik på de flesta plattformar. En loop gör också att början och slutet på vår rörliga enhet försvinner, nästintill utraderas, i alla fall märker inte tittaren så tydligt vad som är början och vad som är slutet på det vi ser. Giffar är kanske det ultimata exemplet från dagens rörliga värld. De loopar ju för det mesta, och just det kanske kan göra oss galna ibland. En kortvideo är rolig en gång, några gånger, men inte hundratals gånger när vi försöker läsa en text som ligger där intill. 😉 

Bra ord att ha koll på tillsammans med ordet loop

  • Loop video, är en video som repeteras om och om igen, antingen X antal gånger eller för evigt.
  • Infinite loop, är en loop utan slut, den är för evigt.
  • Seamless loop, är en loop där det inte är nåt hack i det hela. Alltså att början och slutet sammanbinds exakt och loopen blir sömlös. Inga jump cuts utan en perfekt sammanfogning.

Vill du lära dig mer om det rörliga vokabuläret kolla in ordet bug och vad det betyder här!

Mer Animationslexikon

Kom igång med animation
gratis checklista!

Häng med in i min animerade värld

Pin It on Pinterest

Share This