Motion design

jan 22, 2021 | Animationslexikon

 Motion design – så stort så mycket – eller, är det så komplicerat egentligen? Vad är det då?

Jag brukar tänka att det är det där lilla extra, paketeringen av helheten, det som gör helheten, det där lullet som gör känslan, som gör dig varm och glad, presentpappret på paketet med en extra rolig krusidull, kärleken till det som skapats, kreativitetens punkt och utropstecken. The wrap around!

Men riktigt så är väl inte ordalydelsen. 

Utgångspunkten är grafisk design

Vi applicerar våra grafiska design principer på film och videoproduktion. Den kombon är motion design. Animation eller visuella effekter! 2D eller 3D! Det kan ju vara allt från att det syns på film, video till animerad text, rörligt på webben och i appar. Det kan vara helt igenom animerad grafik eller som ett förhöjande förklarande lager “ovanpå” foto eller videosekvenser. Alltså något animerat som berättar en historia!

Addera tid ljud och rymd

Men hela skillnaden är ju adderandet av tidsaspekten till designen. Jämfört då med print och stills. Och så ljudet! Och så rymden! De tre enheterna är motion i ordet motion design. Att du designar en hel tidslinje, från A till Ö. Din design krävs i varje bildruta, varje frame. Att du adderar ljudeffekter eller stämningsskapande musik. Att du har tillgång till en hel rymd, där du bygger ett rum och en värld. Mer och mer tekniskt avancerat blir det med tidens och utvecklingens gång, samtidigt som den utvecklingen också gör saker och ting mer intressant för tittaren och enklare för tittaren. Ja, det krävs bara det lilla. Som ger det där stora! Känslorna!

Join me i communityn för att få mer hands-on tutorials, tips och inspo på hur du gör det, i praktiken, i After Effects!

Eller läs om vad bildhastighet betyder. Det kan du läsa om här!

Mer Animationslexikon

Kom igång med animation
gratis checklista!

Häng med in i min animerade värld

Pin It on Pinterest

Share This