Explainer i animation

jan 29, 2021 | Animationslexikon

Ja vad är det där egentligen, det där ordet som återkommer överallt i rörliga sammanhang. En explainer, en explainer video, en förklarare, en förklarande video, en steg för steg beskrivare, en animerad reklamfilm, en informationsfilm – orden är alla synonymer till varandra. En explainer förklarar en produkt eller en idé och ökar publikens förståelse för det som det berättas om och förklaras. 

Syftet varierar

Den kan göras utifrån ett marknadsföringssyfte, eller för utbildning inom ett ämne eller område eller helt enkelt ge kundservice. Det kan vara datavisualisering, storytelling, produktbeskrivning, instruktioner, flödesbeskrivning, en step-by-step guide till något eller till hur något utförs, så begreppet har stor vidd.

Uttryckssättet varierar

Uttryckssättet kan variera och den kan produceras som helt animerad, helt tecknad, vara vanlig film med skådisar eller i stop motion form. Vad som passar bäst beror ju helt enkelt på publiken en riktar sig till, målet med det hela och målgruppens preferenser. 

Längden varierar

Längden ligger oftast under 2 minuter. En 30–60 sekunders film är många gånger tillräcklig i sitt omfång och innehåll. Testa själv genom att kolla på videos och bedöm hur lång ditt attention span är, tajma och ta till dig resultatet för din egna kommande explainerproduktion. 

Ordet showreel kanske du hört talas om, men vet du vad det är? Det kan du läsa om här! 

Mer Animationslexikon

Kom igång med animation
gratis checklista!

Häng med in i min animerade värld

Pin It on Pinterest

Share This