Safe area
Som det låter, säkert område! För dig och din grafik. Också kallad graphics safe area.
Innanför de här linjerna syns garanterat det vi vill visa och säga.
På äldre tv-apparater var det mer som kapades bort, och mindre är det på moderna skärmar. Men jag ser allt som oftast att saker hamnar låååångt och kanske för långt ut i kanterna och kapas lite hur som helst. Så ska något visas på en tv-skärm behöver du ta hänsyn till denna title safe area.
Hur berör den dig?
Det är en term som kommer från tv-produktionens värld och inget du behöver ta hänsyn till när saker publiceras digitalt i sociala medier eller på webben. Men ska det ut på en skärm i till exempel en reception, presentation eller liknande så är det absolut något att ha med i beräkningarna.
Är du osäker på vilken typ av skärm den ska upp på? Räkna med och förhålla dig till safe area. For your own safety!
Mått
Anges i procentsats. Den yttre är action safe area, 90 % av ytan. Den inre ramen är title safe area, 80 % av ytan.
Placering av text och grafik
I yttre kanten av action safe area placeras till exempel en kanals dog/bug som du kan läsa mer om här. En ticker kan också ligga i denna ytas nederkant för att ligga i princip dikt an mot skärmens bildvisningsområde.
Title safe area är en säker plats för lower thirds (förklarat här) och för full-skärms grafik, listor eller annat som täcker skärmen.
Utrymmet utanför både title och action safe area det kallas för overscan area. Där placeras det som inte måste synas. Tillsammans utgör de tre områdena den aktiva bilden – active picture.
Du kan se hur du får fram Title / Action safe här i After Effects.