Jag älskar att slå på den där motion blur effekten, den där lilla rutan som finns i After Effects som gör det så mycket smoother. Den där lilla rutan som heter Motion blur – Simulates shutter duration som finns på varje lager i din tidslinje. Men vad är det egentligen? Måste jag klicka i den till varje pris? Nej det finns ju inget obligatorium.
En oskärpa när det rör på sig
Motion blur är ju rörelseoskärpa. Det som uppstår på naturlig väg om du använder en filmkamera och saker blir suddiga när du rör kameran snabbt över en vy, alltså att bilden hinner ändras på den korta tid som det tar att filma en bildruta och därför blir delar av bildrutan oskarp. Begreppet och åtegivningen finns ju också i fotografins värld där det är rörelseoskärpa fångad i en stillbild tagen med längre exponeringstid eller att rörelsen bara va så himla snabb helt enkelt och därför blir oskarp.
Fingera den
Men när det kommer till rörlig media och animationsvärlden, alltså den egenhändigt tekniskt skapade återgivningen av din värld, så är detta en rörelse som du behöver fingera. Annars upplevs bildsekvensen som spelas upp för dig som hackig, kanske har du sett det någon gång i en animerad sekvens eller i en spelgrafik. Utan motion blur, rörelseoskärpa, är varje bildruta i din film en perfekt återgivning av din animation. Desto snabbare eller längre du förflyttar dig i din fingerade värld desto hackigare blir det. Så därför kanske din animation kräver motion blur för vissa objekt eller sekvenser, och inte alls kräver det i andra delar av din tidslinje. Men det där det ser du nog!
Har du hört talas om förklarande video eller explainer, det kan du lära dig mer om här!